Finansal olarak baktığımızda EFT nedir sorusuna cevap vermek gerekirse kısaca EFT bankalar arası fon transfer işleminin kısa adıdır. Elektronik Fon Transferi kelimelerinin baş harflerinden kısaltması olan EFT ile bireysel veya kurumsal olarak A bankasından B bankasına para veya eşleniği finansal birim transferi yapmak mümkündür.
EFT Ne Zaman Yapılır?
Yapılan EFT’ler belli zaman diliminde yapılması gerekir. Bu zaman diliminde yaptığınız para aktarım talepleriniz yerine getirilemiyor. Bunun nedeni ise Merkez Bankası onayı olması gerektiğidir. Burada para aktarımı yolu olarak EFT seçmeniz halinde mesai saatleri içerisinde yapmanız gerekir. Bankalar eft saatleri dışında geç eft saatleri olarak ta talimat kabul ediyor. Ancak yapacağınız tüm bu işlemler belli ücretler dahilinde yapılıyor. Yani eft ve geç eft farklı tutarlar üzerinden ve farklı yollardan yapılan hizmetler karşılığı ücrete tabi.
EFT nasıl yapılır şeklinde bir soruya cevap vermek gerekirse bankaya gerekli talimatı vermek yeterli olacaktır diyebiliriz. İnternet bankacılığından veya şube bankacılığından hayli yaygın olan bu sistemi kullanmak oldukça kolay bir işlemdir. Bireysel bazda günümüzde bankalar EFT masrafı adı altında ücret talep etmektedirler.
Bazı özel uygulamalarda bu ücret alınmazken çoğu durumda EFT masrafı almak alışılagelmiş bir finansal ve yasal durumdur.
EFT Ücretleri
Bankalar EFT yaparken Merkez Bankası ara birimini kullanırlar. Kısaca devlete vergi vermek zorundadırlar, ki bu vergiyi de bankalar bizden masraf adı altında almaktadırlar. İsme veya IBAN denilen sistem kullanılarak da transfer işlemini gerçekleştirmek mümkündür. EFT sistemi global olarak kullanılan bir sistem olduğu için de yurt dışı işlemleri için de tercih edilecek fon seçeneklerinin başlarında yer almaktadır.
Para göndermek istediğinizde ve hedef kişi başka bankayla çalışıyor ise EFT oldukça uygun bir yoldur yalnız bu işlemi sık sık yapıyorsanız sürekli masraf ödemek yerine bankanızdan sizin için olası EFT avantajlarından faydalanmanız yerinde olacaktır.