Finans sektöründe kara liste kavramı, yasal takip durumuna düşülmesi şeklinde tabir edilir. Kredi kartı, kredi veya diğer finans ödemelerinin verilen süre içerisinde ödenmemesi nedeniyle firmanın yasal yollar aracılığıyla tahsil etme durumu kara listeye alınmaktır.
Kara listeye kredi işlemleri ise bir hayli zordur. Bunun yanı sırasında yasal takip sürecinde yer alan kullanıcıların kredi notunun da oldukça düştüğü belirtilmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken durumlardan biri geç ödeme yapan kişilerin kara listede değerlendirilmesinin doğru olmayacağıdır. Yasal takibe düşen kişiyle geç ödeme yapan kişiin aynı terazide değerlendirilmesi kredi veren kurumlar içi doğru görülmemektedir. Peki kara listeye kredi nasıl alınır? Kara listeye kredi veren bankalar mevcut mu?
Kara Listeye Giren Kredi Çekebilir Mi?
Kara liste somut bir belge olmasa da bu tabirde yer alan bireylerin aklına gelen çözümlerin başında kredi çekerek ödeme gerçekleştirmek gelebilmektedir. Bu da kara listeye giren kredi çekebilir mi sorusunu akıllara yerleştiriyor. Burada önemli bir ayrım yer almaktadır. O da kredi notu düşüklere kredi verilip verilmeyeceği ile kara listede yer alan kişiye uygulanacak prosedürün farklı olması.
Bireylerin tüm kredi ve bankacılık işlemlerini inceleyen Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu, sicilinde problem olan kişilerin kredilere başvurması konusunda ciddi yaptırımlar uygulamaktadır. Sadece kredi çekme işlemi değil bankalardan alınacak tüm hizmetlerden muaf ttutulmaktadırlar. Bunun yanı sırasında bazı istisnalar merkez bankası neticesinde kara listede yer alanlar için tekrar kredi alabilmek hakkı tanınabilmektedir. Öncelikle kara listeye girenlerin 5 sene süreyle tüm hizmetlerden yararlanma hakkının bulunmadığı bildirilmiştir. Ancak bazı kredi alma yolları şu şekildedir;
- Kredi notunun en az 1500 ve üzeri olması
- İpotek yoluyla kredi çekilmesi
- Kefil ile kredi çekilmesi
- Nakit ödeme karşılığında kredi çekilmesi
Bu yollar ile bazı istisnai durumlarda 5 yılın sonunda kredilerden faydalanma hakkı tekrar olanaklı hale gelebilmektedir. Bu istisnalar gerekçesiyle prosedürlerinde değişikliğe giden ve kara listede olanlara kredi imkanı tanıyan bankalar olabilmektedir.
- İpotek yolu ile kara listede olanlara kredi çekilmesi,belirli bir mülk karşılığında teminat sunulması nedeniyle bankalar için riski düşürür.
- Kefil göstererek kredi çekme, borç sahibini ödeme yapamaması durumunda tahsil edileceği başka bir kişinin olması da ödenmeme riskini düşürmesi nedeniyle bankalar için olumlu görülür.
- Nakit karşılığında kredi çekme işlemi çok tercih edilmese de genellikle kara listedekilerin kredi notlarını yükseltebilmek amacıyla tercih edilen bir yoldur. Bu şekilde kredi çekmek isteyenler önce bankanın talep ettiği nakit ödemeyi bankaya teslim ederek ipotek ettirirler. Alınan kredi ödemesini bitirdikten sonra ipotekleri kaldırılır ve ilk teslim edilen ücreti geri alırlar. Düzenli ödeme yapıldığı takdirde kredi notları da yükselecektir.
Kara Listedekilere Kredi Kartı Veren Bankalar
Pandemi dönemi devreye girdikten sonra vatandaşların ihtiyaçlarının artması, özellikle nakit ihtiyacı gibi durumları daha hassas hale getirmiştir. Ancak bazı kredi veya kredi kartı kullanıcıları bankaların kara listelerinde yer almaları nedeniyle kredi kartı kullanımı gerçekleştirip gerçekleştiremeyeciğini bilmemektedir. Sicillerinde sorun olan vatandaşlar tüm bankalar için aynı prosedüre tabii tutulmaktadırlar. Ancak çok düşük bir ihtimalle kara listedekilere kredi kartı veren bankalar mevcuttur. ING Bank, Yapı Kredi, TEB, Odeabank, Garanti Bankası gibi bankalar, düşük limitli kredi kartı alma hizmeti sağlayabilmektedir.