Kredi borcu ödenmezse ne olur sorusu, her yıl onlarca kredi borçlusunun aklındaki soru işaretlerinin başında yer alır. Krediler, bankalar tarafından yıllardır vatandaşlara sunulan önemli bir hizmettir. Üzerine faiz eklenerek geri ödenmesi gereken krediler, zamanında ve verilen miktarda taksitle düzenlenerek kullanıcılara temin edilir. Ancak bazı kişiler aldıkları krediyi geri öderken geciktirebilmekte ya da ödemeyebilmektedirler. Bu tip durumlar, bankalar için sorun teşkil ederler. Peki kredi borcu ödenmezse ne olur? Ödenmeyen kredi borçlarında süreç nasıl işler?
Kredi Borcu Ödenmezse Ne Olur?
Kredi borcu ödeme hazırlığında olan kişilerina da düzenli ödeme yapamayanların aklına kredi borcu ödenmezse ne olur sorusu gelebilmektedir. Alınan kredi borcunun ard arda 2 aylık taksiti ödenmediğinde bankalar kullanıcıya 30 günlük bir süre vermektedirler. İki taksitin arka arkaya ödenmemesi bankalar için oldukça ciddi sorunlar teşkil ediyor. Çekilen, taşıt, ticari ya da ihtiyaç kredisi ödenmezse bankalar insiyatifi devralmaktadır. Burada kredi türünün de önemine bakılmamaktadır. Ödenmeyen kredi borcu ne olur şeklinde soruların cevaplarını merak edenler için birçok araştırma ve prosedür elbette mevcut.
Bireysel Kredi Borcu Ödenmezse Ne Olur?
Son dönemde yaygın olan bir kredi türü olması nedeniyle bireysel kredi borcu ödenmezse ne olur sorusuna bankaların çoğunluğu aynı prosedürle yanıt veriyor. 30 günlük tanınan süre zarfında devamında ödenmeyen borçlar nedeniyle yasal takip süreci de dahil olmak üzere alınan kredi faizi üzerine %30’a kadar gecikme faizi işliyor. Bu durum sonucunda da ödemelerde aynı düzensizlik devam ettiği takdirde kullanıcının banka hesaplarına el koyulma gibi durumlar da uygulanabilmektedir. Bunun yanı sırasında yasal takip süreci dahilinde maaşının %25’lik kısmına haciz getirilme durumu da söz konusudur. Bu esnada 30 günlük süre içerisinde krediye kefil olan kişiye de gerekli bilgilendirmeler yapılır. Alınan kredi ne kadar ödenmezse, o kadar faiz işler ve yasal süreç ilerler.
Kyk Kredi Borcu Ödenmezse Ne Olur?
Kyk borcu olan öğrenciler kredi alımları sona erdiği tarihten iki yıllık bir süre sonunda geri ödeme yapmaları gerekmektedir. Peki kyk borcu ödenmezse ne olur?
Verilen iki yıllık ödeme süresi sonunda başlanmayan ödemelere her ay %1,40 oranında gecikme faizi uygulanır. Bu nedenle ödeme yapmaya başlamak en mantıklı yoldur. Aksi takdirde alınan kredinin 3 katı kadar geri ödeme meydana gelebilmektedir. Gecikme faizi eklenmesinin yanı sırasında uzun süreler boyunca ödeme yapılmadığı takdirde Vergi Dairesi Müdürlükleri himayesine giren borç statüsüne dahil edilir. Sonraki süreçte ödemeler vergi dairesine yapılmalıdır. Bu süreçte de ödenmeyen borçlar nedeniyle icra süreci başlamaktadır.
Kredi Borcu Kaç Ay Ödenmezse İcra Gelir?
Kredi borçları ödeyenler icra süreci yaşamamak için tüm araştırmaları yapmaktadır. Yasal taip sürecine girmiş kredi borcu kaç ay ödenmezse icra gelir sorusu da mevzuat gereği merak edilmektedir. Verilen 90-180 günlük süreç aralığında ödenmeyen borçlar icralık kredi borcu olarak adlandırılır. İcralık kredi borcu ödenmezse ne olur sorusu da bu şekilde yanıt bulmuş oluyor. Verilen yasal takip süresi zarfında da gerekli ödemeler yapılmadığı takdirde icra işlemleri başlamaktadır.