Zaman içerisinde maddi destek amaçlı kredi çeken kişiler vefat etmesi halinde mal varlıklarında olduğu gibi borçlarında da miras ile devredilme söz konusu ediliyor. Burada ölen kişilerin mirasçılarına borç kalır mı? Banka borçları miras edilir mi? Banka kredi borçları çocuklara geçer mi sorularına cevap bulmak istedik.
Her canlı doğar, büyür, yaşar ve sonuçta ölür. Ölen kişilerin çocukları mudinin geride kalan malının tek varisidir. İnsanlık tarihi Âdem Babamızdan Havva Annemizden beri bu kural içerisinde hüküm bulmuştur. Gelişen çağımızda da bu kural devam etmektedir. Kişi bir yetişkin olduktan sonra vefat ettiğinde eş veya çocukları yoksa yani evlenmemiş bekâr ise kendisinden kalan miras birinci derece yani Annesi Babası veya kardeşleri arasında kanunun belirlediği oranlarda pay sahibi olarak belirlenir.
Mirasın Borcu
Kişi dünyevi olarak bıraktığı malını kıymetli eşyalarını veya taşınmaz menkulünü sağlığında istediği gibi bağışlama pay etme hakkına sahiptir. Gelişen çağımızda borç edilerek mal sahibi olmak yaygın bir şekilde devam etmekte olup yapılan bu borçlar genelde Bankalar Finans kurumları üzerinden yapıldığı aşikârdır.
Bankalar veya Finans kurumları üzerinden alınan ve kredi diye adlandırılan bu borçlar geri dönüşü garanti altına almak için kişiye hayat sigortaları yapılmakta vadesi devam eden borçlar bu şekilde güvence altına alınmaktadır. Eğer ki borç şahıstan alınmış ve herhangi bir güvence sağlanmamışsa o zaman gelenek ve inançlara göre geri ödemede kurallar geçerli olacaktır. Kişilerin sorduğu banka kredi borçları miras kalır mı sorusunun cevabını evet olarak vermek gerekir.
Mirasın Kanuni Kabulü
Kişinin ölümü ile geri ödenmesi gereken borçlar kanuni mirasçılarına devir olmaktadır. Bazı durumlarda bırakılan borç kabul edilmediği de görülmüştür. Eğer vefatı öncesi kişi herhangi sosyal güvenceli bir işte çalışıyorsa sahip olduğu sosyal güvence tazminatı ile borçları ödenir. Kalan tazminat mirasçılar arasında yine eşit olarak pay edilir. Kişinin borcu mal varlığından fazla ise o zaman mirasçılarına Reddi Miras hakkı tanınır. Reddi Miras ile vefat eden kişinin sahip olduğu mal varlığı ve borcu üzerinde haklarından vazgeçilir.
Vefat eden anne veya babanın borcu Banka borçlusu ise yapılan hayat sigortaları borçları üstlenir. Eğer hayat sigortası yapılmamış ise Reddi Miras ile borçları ve varlığı alacaklılarına kanunen devir edilmiş olur. Kültürümüzde ahret inancı gereği belirtilen bu durum pek tasvip edilmemekle beraber kişinin kanuni mirasçılarına bu hak tanınmış ve yasalarımızda da yer verilmiştir. Anne Babanın mirası üzerinde hak sahibi olan kişi borcu üzerinde de hak sahibidir. Fakat Reddi Miras hakkı kullanıldığında kanunen borçlardan sorumlu tutulamaz.